Eurotarkan KAS-lista minun näkökulmastani: 2. Elintarvikkeet ja ruoka

*Postaus sisältää tähdellä merkittyjä affiliate-linkkejä*

Tänään Eurotarkan Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistalta on vuorossa kategoria “elintarvikkeet ja ruoka”. Tässä oma näkökulmani säästövinkkeihin, ja lopussa tuttuun tapaan checklist ensi vuodeksi.

Elintarvikkeissa on ainakin teoriassa helppoa tehdä niin hyvin isoja, kuin hyvin pieniäkin säästöjä. Eurotarkan listassa huomattava osa vinkeistä keskittyy suunnitteluun ja itse tekemiseen. Tässä tuleekin se oma sudenkuoppani. Olen aina ollut hieman laiska suunnittelemaan ja touhuamaan kotihommia, mutta etenkin mielenterveyden keikkuessa ylhäältä alas, on tuollainen työ välillä suorastaan mahdotonta. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö yrittää kannattaisi, ja etenkin hyvinä aikoina (kuten tällä hetkellä) voin tässä aivan hyvin onnistua. Suunnitteluun kuuluu olennaisesti kauppalista, jonka itse toisinaan teen, ja vinkataanpa KAS-listalla myös tekemään tuo ostoslista tarjousten perusteella. Itselläni on suht stabiili ruokavalio, jossa suosin pitkälti samoja raaka-aineita, joten ostoslistan teko on helppoa, mutta tarjousten hyödyntäminen hankalampaa.

Itse tehty ruoka on lähes aina valmisruokaa edullisempaa (ja usein terveellisempääkin). Olen tänä vuonna tainnut syödä lounastauoilla valmisruokaa satojen eurojen edestä, mutta olen myös usein tuonut omat, itsetehdyt eväät. Suosikkejani halvoista eväistä ovat soijamakaronilaatikko ja paistettu riisi tai nuudeli tofulla. Halpaa, helppoa ja hyvää! Valmiiden annosten pakastamiseen en ole ryhtynyt, sillä en omista mikroa mikä tekee sulattamisesta hankalaa. Salaattia teen kuitenkin aina useamman eväsrasiallisen kerralla valmiiksi. Joka syksy yritän myös aktivoitua hankkimaan ruokaa luonnosta. Tänä vuonna keräsin vadelmia ja mustikoita pakastimeen, sienispottia en ole vielä(kään) täältä uudelta asuinpaikkakunnaltani löytänyt. Koirien kanssa metsissä kävely ja keräily on hyödyllisyytensä lisäksi äärimmäisen rentouttavaa! Nokkostakin olen joskus kerännyt, siitä saa maistuvat letut, mutta en ole ihan varma onko kaikki se vaiva parin säästetyn euron arvoista. Omat yrtit kasvavat kesäisin parvekkeella, mikä säästää minulta pitkän pennin kun en joudu ostamaan koko puskaa saadakseni pari lehteä basilikaa.

Hävikki on listalla myös tapetilla, ja siitä on toki mediassakin puhuttu viime vuosina ihan huimasti. Oma hävikkini on mielestäni ihan ok-tasolla, välillä sitä syntyy mutta enimmäkseen ei. Tosin eilen unohdin jugurttipurkin koko päiväksi lämpimään, plääh. Hävikki sinällään on minulle vähän vieras ajatus, sillä en juuri kyttäile ruokien valmistuspäiviä tai parasta ennen -päivämäärää, vaan niin kauan kun ruoka näyttää ja tuoksuu hyvältä, se on syötävää ja se syödään. Hävikki- ja punalapputuotteet kuuluvatkin ostoskoriini säännöllisen epäsäännöllisesti. Matsmartin* paketti proteiinijuomineen ja riisikakkuineen odotteleekin jo postissa noutoa.

Suurin sudenkuoppani ruokakustannuksissa (ja terveysteoissa) ovat pienet heräteostokset. Töistä kotiin polkiessa matkan varrelta haettu suklaalevy. Ajomatkalla shelliltä mukaan poimittu 3,90 € battery-tölkki. Ruokaostoksilla koriin eksyvät uutuudet ja herkut. Martat vinkkaavat ettei nälkäisenä kannattaisi käydä kaupassa, mutta toisaalta jos menen sinne kylläisenä tuntuu, ettei tee mieli ostaa mitään. Se kauppalista auttaisi kyllä tässä isosti. Huomasin myös (kiitos kuluseurannan) maksaneeni ostoskasseista (2 kpl) tällä viikolla yhteensä 89 senttiä. Aika kallista jos ajattelee, että tuohon hintaan saisi jo melkein rullallisen kaupan roskapusseja.

Mutta jotain teen oikeinkin! Syön hyvin kasvispainotteisesti, mikä laskee ruokakulujani (tosin jotkut vegetuotteet, kuten jugurtti, olisivat halvempia eläinperäisinä). Esimerkiksi tuo edellä mainitseman soijamakaronilaatikko on melkein ilmaista ruokaa. Teen myös hintavertailua ja tsekkaan kilohinnat, ja koriin eksyykin usein Kotimaista tai Pirkkaa.


Mitä vien näistä säästövinkeistä vuoteen 2021?

☑️ Yritän muistaa kestokassin kaupassa käydessäni, lisäksi vien yhden kassin autoon ja yhden laitan työreppuun. 🛍️
☑️ Kannan mukanani vesipulloa ja pientä evästä välttääkseni kalliit huoltoasema- ja kioskiostokset.
☑️ Jatkan hävikkikauppojen ja punalapputuotteiden hyödyntämistä sikäli, kun tarjolla on tuotteita joita muutenkin käyttäisin.
☑️ Kiinnitän enemmän huomiota energiatehokkaaseen ruuanlaittoon (ei turhaa lämmittämistä, uuninluukun availua tai keittämistä ilman kantta). 🍳
☑️ Valitsen useammin veden juomaksi limsojen sijaan. 🥤🚫
☑️ Pyrin pitämään herkuttelun viikonlopuissa. 🍬🚫
☑️ Kiinnitän enemmän huomiota ruokahävikkiin ja pidän kaappientyhjennysviikkoja.
☑️ Pyrin tarkistamaan ruokakauppojen tarjoukset netistä, mikäli olisin muutoinkin liikkunut niiden suunnilla.
☑️ Pyrin ylläpitämään pientä “omavaraisuutta”, eli ensi kesänäkin parvekkeellani nähdään salaatti- ja yrttipenkki ja syksyllä suuntaan mustikkaan. Selvää säästöä sekä ah, niin rentouttavaa! 🥬🍄
☑️ BONUS: pyrin useammin panostamaan myös kotona tehdyn ruuan makuun. Näin vähennän tarvetta käydä ravintoloissa ja kahviloissa. 🥡
☑️ BONUS: pyrin säästämään alkoholinkäytön juhliin ja erityistilaisuuksiin ja vähentämään mm. “saunaoluita”. 🍺🚫

Ruuanlaittoon ja elintarvikeostoksiin KAS-lista toi mielestäni monta hyvää muistutusta. Hyvin usein nämä askareet tulee itselläni hoidettua autopilotilla sen enempää tiedostamatta ja miettimättä. Tosin jotkut hyvätkin asiat, kuten bonuskortin vilautus ennen maksua, tulevat jo selkärangasta. Näillä eväin siis kohti säästeliäämpää vuotta 2021!

Täällä on vietetty jälleen kaappientyhjennysviikkoa ja tyhjältähän tämä kaappi tosiaan näyttää!

Tsekkaa myös aiempi KAS-postaukseni:
1. Talous

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s