Eurotarkan KAS-lista minun näkökulmastani: 3. Vaatteet ja kengät

On aika siirtyä Eurotarkan säästövinkkilistauksen kolmanteen kategoriaan, vaatteisiin ja kenkiin. Tämä on itselleni samaan aikaan sekä hirveän helppo, että todella hankala kategoria. Saatan näet olla vuoden ostamatta juuri yhtään vaatetta, ja sitten yhtäkkiä tuhlata useamman satasen viikonlopussa. Minun on kerrassaan hankalaa löytää vaatteiden kanssa kultaista keskitietä. Vuoden 2016 Konmari-hurahdukseni ansiosta vaatekaappini on kuitenkin suht siisti ja käytännöllinen, vaikka minimalistisesta onkin kaukana.

Eurotarkan säästövinkeissä lähdetään taas liikenteeseen hyvinkin perusteista; osta tarpeeseen, vältä heräteostoksia, hyödynnä alennusmyynnit ja valitse laadukasta ja kestävää. Ei mitään mitä en jo tietäisi, mutta kummasti garderobini koostuu lähinnä heräteostoksista. Alennuksia hyödynnän toki usein, mutta olen myös aiempaa enemmän alkanut ostaa normaalihintaisia vaatteita, joiden hinta välillä kirpaisee hieman, mutta jotka ovat rakkautta ensisilmäyksellä. Nämä vaatteet ovat usein itselläni lopulta niitä, jotka kulutan puhki asti, joten hinta per käyttökerta ei lopulta jää suuren suureksi. Hutiostoksia tulee tehtyä aiempaa harvemmin ja siitä olen ylpeä. Olen myös todennut että laadusta voi hieman maksaakin, ja esimerkiksi viime talvena ostin 150 euron nahkamaiharit, kun aiemmin olen joka talvi ostanut H&M:n 20 euron tekonahkapopot.

Ostamisen lisäksi vinkeissä keskitytään vaatteiden käyttöiän pidentämiseen. Pesuväliä pyrin jo pidentämään käyttämällä esim. aluspaitaa sekä tuulettamalla vaatteita, myös pikkutahroille saatan tehdä täsmäpesun jottei koko vaatetta tarvitse pestä. Tämän suhteen ollaan siis hyvällä mallilla, mutta vielä voisin olla hieman tarkempi siitä, mihin puolipitoiset vaatteet päätyvät (valitettavan usein pyykkikoriin, jos en muista koska olen ottanut vaatteen käyttöön). Jokusen euron vuodessa säästän siinä, etten käytä huuhteluainetta, tämä lienee kotoa opittu tapa. Sen sijaan värinkerääjäliinat (leikkaan ne puoliksi kuin Roope Ankka konsanaan) ovat ahkerassa käytössä, sillä pienehköllä vaatevarastolla väreittäin peseminen tarkoittaa erittäin vajaita koneita.

Kenkien iän pidentämiseksi tulee käytettyä lankkia ja suojasuihkeita, tähän olen motivoitunut nyt etenkin, kun olen ostanut kalliimpia kenkiä. Korjaamaan olen valitettavan laiska, vaikka esim. puhjenneen kyynärpään saattaisi saada ihan siististi ja tyylikkäästi paikattua. Sukkia kyllä parsin välillä, mikäli reikä on pieni. Suutarin palveluita voisin etenkin nykyisten nahkamaiharieni kanssa sitten aikanaan harkita.

Tiivistetysti voisin sanoa, että vaatteet eivät ole rahaongelmieni syy. Tai no, kaikki shoppailu on tietysti osasyy, mutta vaatteisiin käytän lopulta suht vähän rahaa. Tätäkin aihetta voisin kuitenkin pyrkiä lähestymään enemmän tarve edellä; ehkäpä monien suosima tarve/halulista voisi toimia? Sen tiedän että ensi kesälle on tarve ostaa uusia t-paitoja. Ja senkin tiedän, että kun kaupassa käydessä tulee alennushintainen Niken college vastaan, niin haluan sen.

Mitä vien näistä säästövinkeistä vuoteen 2021?

☑️ Lähestyn vaateostoksia ennemmin tarve kuin halu edellä. Tiedossa on tarve ostaa esimerkiksi t-paitoja ja pitkävartisia sukkia, joten pyrin täyttämään ostohimoni valitsemalla näistä jotain oikein mieluisaa ja laadukasta. 🛍️ 👚
☑️ Pyrin korjaamaan rikkoutuneita vaatteita useammin.
☑️ Pidennän vaatteiden käyttöikää pesemällä niitä fiksummin ja hyödyntämällä esim. tuuletusta.

Kaiken kaikkiaan en näe vaatteiden kohdalla mitään valtaisan merkittävää säästöpotentiaalia vuodelle 2021. Tärkein on kuitenkin tuo tarve vs. halu; taidan suosiolla yrittää pysyä poissa vaatekaupoilta. Netistä en osta vaatteita juuri koskaan, joten halut eivät kiusaa minua, kunhan pysyttelen pois ostoskeskuksista pyörimästä. 🙂

Lankkia vailla…

Tsekkaa myös aiemmat KAS-postaukseni:
1. Talous
2. Elintarvikkeet ja ruoka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s