Aion kasvattaa nettovarallisuuttani 10000 eurolla vuonna 2021

Kuten otsikosta huomaa, on uudenvuodenlupaukseni nyt päätetty. Vuosi 2020 on ollut tähän mennessä lähinnä taloudellinen sekasotku, mutta syksyn mittaan olen hiljalleen saanut kulutustani kuriin ja talouttani toipumaan. Koska tänä vuonna taloudelliset tavoitteeni ovat ottaneet takapakkia ainakin kymppitonnin verran, on ensi vuoden tavoitteena korjata kurssia oikein urakalla. Ensin haaveilin kymppitonnin säästämisestä kuten Julia Thurén aikoinaan, mutta kuukausittainen 200-300 € velkojen lyhennys tekee tästä turhan hankalaa, ja lopputulokseen päästäkseni minun pitäisi sekä onnistua täydellisesti, että olla vähän tuuriakin matkassa. Mutta kymppitonnin nettovarallisuuden kasvattaminen velkoja maksamalla ja säästämällä on laskujeni mukaan todellakin mahdollista! Ja samalla tavoite on kuitenkin riittävän haastava.

Allaolevassa kaaviossa näkyy, mistä tämän 10 000 euron olisi tarkoitus koostua. Opintolainan lyhennykset alkavat rullata automaattisesti tammikuussa, joten velkojen lyheneminen 1 632 eurolla on saletti. Anyfiniä alan lyhentää aluksi 100 eurolla kuussa, mutta pyrin viimeistään lomarahoilla kuittaamaan siitä isomman siivun, jotta velka on taputeltu ensi vuoden puolella. Loput kymppitonnista aion säästää ihan tavalliselle säästötilille odottelemaan kaukaisessa tulevaisuudessa toivottavasti siintävää asunnon ostoa.

Tiedän, tavoitteita olen ennenkin tehnyt. Mutta varmistaakseni onnistumisen olen tällä kertaa tehnyt myös taustatyöni kunnolla! 2021 nettopalkkani tulee olemaan noin 2 435,69 €/kk. Kiinteiksi kuluiksi (sis. Anyfin ja opintolaina) olen puolestaan laskenut  1 039,72 €/kk. Kiinteiden kulujen jälkeen käteeni jää kuukaudessa siis 1 395,97 €. Saadakseni 6 689 euroa säästöön, tulee minun säästää kuukaudessa 557,4 €. Tällöin “hassattavaksi” jää vielä 839 euroa, josta pitäisi pystyä maksamaan kuukauden muuttuvat kulut. Historiani tuntien tuo 839 euroa ei ole ihan valtavasti, mutta uskon onnistuvani, jos en taas uppoa ihan täyteen kulutusmaniaan, vaan jatkan säntillistä kulujen seuraamista. Ja tarkoitus ei suinkaan ole köyhistellä koko vuotta 2021, vaan haluan edelleen pystyä entiseen tapaan esimerkiksi osallistumaan harrastuksiini ja hoitamaan terveyttäni. Pieni osakesalkkuni tietysti heiluttelee nettovarallisuutta suuntaan jos toiseenkin, mutta päätin jättää sen tämän tavoitteen seuraamisessa huomiotta.

Vuoden 2020 suurimmat “yllättävät” kulut liittyivät uuteen karvaiseen perheenjäseneen, harrasteajoneuvon hankintaan ja lääkärikuluihin. Vastaavan kokoluokan kuluja ei (ainakaan vielä) ole tiedossa vuodelle 2020. Laskelmissa ei myöskään ole huomioitu n. 1 200 euron lomarahoja eikä mahdollisia bonuksia. Pelivaraa siis pitäisi olla vähintäänkin riittävästi. 🙂

Ohessa vielä konkreettisia muutoksia vuodelle 2021, joilla pyrin pääsemään tavoitteeseen ja joita aion kuukausittain seurata. Vuosi 2020 tuntuu menneen rahallisesti ja terveydellisesti pitkälti hetkellisen hyvän olon perässä juostessa, joten paitsi rahansäästöä, ovat nämä myös terveystekoja.

 • Tupakoinnin lopettaminen. Olen marraskuusta saakka vähentänyt tupakointia portaittain ja vuoden 2020 pyrin pitämään savuttomana. Säästö: n. 50-80 €/kk.
 • Itsetehdyt lounaat useammin töihin. Pyrin siihen että viikon lounaista 4/5 on kotoa tuotuja. Säästö: n. 50-100 €/kk.
 • Herkuttelua vain kerran viikossa. Säästö: 20-40 €/kk.
 • Energiajuomat, voi energiajuomat… ne saavat jäädä vain erityistilanteiden, kuten aikaisten aamujen ja autoreissujen piristykseksi. Säästö: n. 20 €/kk.
 • Ostoksia (koskee lähinnä tavaroita) max. 1 kpl/kk. Tänä vuonna shoppailu on tuonut hyvin suuria kuluja, joten näitä pyrin nyt suitsimaan toden teolla. Hintaahan tässä ei ole määritelty, ja tiedossa on esim. 170 € harrastusvälineen hankinta, mutta yksi sallittu ostos kuukaudessa toivottavasti hillitsee vuoden kokonaiskuluja ja auttaa harkitsemaan hankintoja tarkemmin. Säästö: n. 50-150 €/kk.

Paitsi säästöillä, toivon helpottavani tavoitteen saavuttamista myös pienillä lisätuloilla. Näiden osalta tähtään 500 euroon (5 % tavoitteesta, 1,6 % nettotuloista).

 • Mikäli korona sallii, jatkan epäsäännöllisiä järjestyksenvalvojan töitä harrastetapahtumissa. Tästä odotettavissa n. 50-150 €.
 • Helmikuulle on jo tiedossa 90 € eräästä pienestä toimeksiannosta.
 • Jatkan kyselytutkimuksiin vastailua. Rahana maksettavat lasken tuloiksi, lahjakortit puolestaan pienentävät menoja. Odotettavissa tuloja n. 60-100 € ja lahjakortteja 70-150 €.
 • Olen pohtinut mahdollisuuksia hyödyntää kädentaitojani pienten lisätulojen saamiseksi. Tämä on ajankohtaista vasta joulun tienoilla ja vain, jos aikaa ja kiinnostusta riittää.
 • Jatkan turhien tavaroideni myymistä kirpputorilla. Tällä hetkellä tällaista tavaraa vain ei enää juurikaan ole, joten ensi vuodelle myyntejä on odotettavissa ehkä noin 20-100 €.
 • Pyrin hyödyntämään kaikki mahdolliset bonukset. Käytössä on jo S-kortti sekä Mobify, mietin näille kaveriksi vielä KomplettBankin luottokorttia (maltillisella luottorajalla tietysti, ehkä tonni olisi sopiva). Näistä tulee vuodessa n. 100 €.
 • Tutkin, löytyykö omaan ammattitaitooni sopivaa pientä freelancer-hommaa.

Tällä elämäntyylillä, kun jo pelkät harrastukset kurittavat lompakkoa suht rajusti, on tavoitteen saavuttamiseksi ollut pakko tehdä paljon ajatustyötä ja laskelmia, ja olenkin tätä tavoitetta pureskellut jo lokakuusta saakka. Yksi onnistumisen avaintekijä on kulujen säntillinen seuraaminen, ja suunnittelen tekeväni ensi vuonna katsauksia jopa viikoittain. Tällöin näen nopeammin onko kuukauden tavoite täyttymässä ja pystyn tekemään tietoisia korjausliikkeitä.

Pelkän excelinpyörittelyn lisäksi tarvitaan muutos ajatusmaailmassa. Minun pitäisi enemmän keskittyä siihen, mitä minulla on, eikä siihen, mitä muka puuttuu. Hektinen arki verottaa myös jaksamista turhan usein, jolloin tulee sorruttua kaikenlaisiin hetken helpotuksiin. Ensi vuonna pyrinkin tarkastelemaan rutiinejani ja viilaamaan niitä sellaiseen suuntaan, että jaksan pyörittää sekä arkeani, että exceleitäni. Tästä on luvassa blogipostauksen verran pohdintaa vielä ennen vuodenvaihdetta.

Jos ja kun tavoite pitää, tulisi velkojeni olla ensi vuonna 14032,43 € ja varojen (pl. osakesalkku) 6714,63 €. Sanovat, että tavoitteen pitää olla mitattava jotta tietää koska onnistuu. Mittari on siis tuossa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s