Yksinkertaisemmalla arjella puhtia säästämiseen

*Kirjoitus sisältää tähdellä merkittyjä affiliate-linkkejä*

Vuodelle 2021 minulla on tavoitteena nostaa nettovarallisuuttani 10 000 eurolla. Olen pohdiskellut ja taas pohdiskellut kuinka sen saavuttaisin, ja miksi aiemmat vuodet tuntuvat olevan toinen toisensa jälkeen miinusmerkkisiä tai niukasti plussalla. Selkein syy tuntuu olevan se, millaista arkeni on. Olen työviikon aikana kiireinen ja väsynyt – tämä ajaa hakemaan hyvää oloa herkuttelusta, tupakoinnista ja shoppailusta ja muutoinkin vähentää voimia tehdä fiksuja ratkaisuja, kuten kokkailla lounaseväitä arkipäiville.

Tämän täytyy nyt muuttua. En jaksa enää kulkea viittä päivää viikossa sumussa omituisella autopilot-asetuksella.

Vuonna 2020 otin jo hyviä ensiaskeleita parempaan arkeen. Minimalisoin kodistani kassikaupalla ylimääräistä, sotkuksi kertyvää tavaraa. Nykyinen maailmankatsomukseni tavaroiden suhteen tuntuu olevan lähinnä, että se mikä voi mennä sotkuun, menee sotkuun. Jokainen ylimääräinen tavara on potentiaalinen turhan sotkun alkulähde. Lisäksi aloitin vuosien jahkailun jälkeen psykoterapian. Hain myös lääkärin apua mielenterveyteeni. Aloitin vuosien tauon jälkeen harrastamaan taas liikuntaa.

Tuntuu että vuonna 2021 olisikin enemmänkin aika hienosäädölle. Viedä elämästä pois asioita, jotka rasittavat eivätkä tuo hyvää oloa, ja tuoda tilalle mukavia asioita tai… ei mitään. Lisää nolla-aikaa, aikaa jolloin minun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Opetella sanomaan ei, kun jokin mielen perukoilla niin kehottaa.

Olemme terapeuttini kanssa puhuneet paljon oman olon kuuntelusta. Tällä hetkellä, kun on yhä iltaisin pimeää ja itselläni veto pois, kertoo oma oloni, että kalenteria ei nyt buukata täyteen. Niinpä ilmoitin yhteen harrastuksistani, että tammi-helmikuussa minua ei tule siellä näkymään. Lisäksi olen ottanut tavaksi olla toisen päivän viikonlopusta ihan vain kotosalla akkuja lataamassa. Niin kivaa ohjelmaa kuin kaveriporukkani viikonlopuissa yleensä onkin, ei pääni jaksa tällä hetkellä liikaa kivaakaan. Joten viikonloppuinen 24 tunnin nolla-aika saa olla ja pysyä toistaiseksi.

Joululomalta kotiutuessani koin valtaisaa ärsytystä ja ahdistusta. Olen koittanut pohtia sen alkulähdettä, ja ainakin epäjärjestys ja tekemistä odottavat asiat olivat sellaisia, että ne tuntuivat vyöryvän päälleni heti kotioven avattuani. Niinpä vuodelle 2021 yritän kerätä vähemmän mahdollisesti keskeneräisiksi jääviä projekteja – valokuvien organisointia, käsitöitä, you name it. Tavoite: yksi projekti kerrallaan. Jos kotona on epäjärjestystä, yritän malttaa olla aloittamatta kirjaa tai käsityötä, vaan hoitaa ensin siivouksen alta pois. Eikä niin, että keittiössä on kaaos, nurkassa odottelee keskeneräinen makramee-amppeli, sohvapöydällä on sukkapuikot ja koirien kynnet ovat päässeet venähtämään pitkiksi. Tuollainen “projektimäärä” on myrkkyä rentoutusta kaipaaville aivoilleni.

Ruokahuoltoa olisi myös tarpeen yksinkertaistaa. Olen onnistunut vähentämään kauppareissuja, mutta käyn yhä kaupassa 2-3 kertaa viikossa enkä pidä siitä yhtään. Kerta viikkoon olisi ideaali, ja sekin mielellään työmatkaan sovitettuna. Olen viimeiset puoli vuotta syönyt melko huonosti, mikä sekin näkyy omassa olossa. Täytyisi keksiä kotiin jotain nopeita, hyvin säilyviä välipaloja, etten sitten nälkäisenä hakisi lähikaupasta berliininmunkkia.

Tänä vuonna olen toden teolla oppinut, että luonto on itselleni paras paikka rentoutua, ja teinkin kesän aikana useita viikonloppuretkiä kansallispuistoihin. Tästä haluan pitää kiinni, ja jopa lisätä määrää. Nyt kun varustus on kunnossa, ei tämä harrastus maksa kuin bensan ja eväiden verran. Tahtoisin myös näin kylmänä aikana käydä useammin päiväreissuilla, sillä olen huomannut lyhyenkin reissun lataavan akkuja ja parantavan unta. Eli tulevanakin vuonna yritän suunnata ruutujen ääreltä luontoon.

Paljon olen pohtinut myös sitä, kuinka työstä saisi vähemmän kuormittavaa. Olenkin ajatellut etäillä ensi vuonna ainakin yhden päivän joka viikko. Tällöin saan esimerkiksi pesukoneet pyöritettyä työpäivän ja taukojen lomassa, eikä iltaa tarvitse uhrata kokonaan niille. Voin myös kesken päivän poiketa valoisalla koirien kanssa lenkille, ja jatkaa töitä hieman pidemmälle iltaan. Työajan lyhentäminen houkuttelee minua jatkuvasti, mutta en nykyisessä taloustilanteessani halua vielä mennä siihen. Mutta otetaan nyt jotain pieniä edistysaskeleita edes. Ostin itselleni Adlibrikseltä myöhäiseksi joululahjaksi Marie Kondon (olen fani!!) “Työnilon löytämisen taika” -kirjan, josta ehkä löytyisi myös jotain uutta vinkkiä. Yllätyksekseni Teemu Kunnon “Minimalismi”-kirjassakin oli pari hyvää vinkkiä työhommiin, joten suositus sillekin.

Näin postauksen päätyttyä huomaan ilokseni, että paljon oikeita asioita on jo tehty. Se luo uskoa siihen, että ensi vuonnakin onnistun taas parantamaan elämääni ainakin jollain tapaa. Masennus ja uupumus tuovat omat hankaluutensa sujuvan arjen pyörittämiseen, mistä tuppaa tulemaan ikävä oravanpyörä, jossa uupuneena ei jaksa tehdä asioita, jotka siihen uupumukseen auttaisivat. Mutta posilla kohti uutta vuotta!

2 thoughts on “Yksinkertaisemmalla arjella puhtia säästämiseen

  1. Kiinnostavia ajatuksia! Olen itsekin viime aikoina tunnistanut, että myös ne itsessään mielekkäät ja kiinnostavat vapaa-ajanprojektit tuovat kasautuessaan ylimääräistä kuormitusta. Yleensä täällä on samaan aikaan kesken ainakin useampi käsityö, kirja, opiskelut ja kertyviä tavarakasojakin voisi käydä läpi. Sitten etenkin viikonloppuun tulee ladattua kovat odotukset siitä, että näitä kaikkia pitäisi edistää. Voisi siis itsekin miettiä jotakin systeemiä, millä saisi keskityttyä yhteen asiaan kerrallaan.

    Like

    1. Aamen! Olen itse paljon kipuillut sen kanssa, että en jaksa aina kivojakaan asioita, ja kuka nyt muka kivaa ei jaksaisi? Etenkin tuo viikonlopun yksi vapaapäivä pelkälle lojumiselle on auttanut tosi paljon nauttimaan sitten siitä toisesta, menevämmästä päivästä. 🙂 Olen tuntenut huonoa omatuntoa siitä kun en osallistu kaikkeen, mutta pahaa mieltä on tuonut sekin, jos väkisin olen mennyt enemmän kuin jaksaisin. Noiden käsitöiden ja kirjojenkin on tarkoitus olla kiva asia, eikä painolasti hartioilla. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s