Tammikuun puolivälikatsaus

Tammikuu saavutti puolivälinsä ja näin vapaailtana on hyvä aika tarkastaa, missä mennään. Tehdään heti alkuun ei niin yllättävä paljastus, ja todetaan, että en ole oikein pysynyt suunnitelmissa. Siihen on parikin syytä:

  • Palkka meni vielä viime vuoden ylikorkealla veroprosentilla, eli käteen tuli noin 200 € vähemmän, kuin olin laskeskellut. Toisaalta lopun vuotta saan sitten parikymppiä kuussa enemmän, kun toimitan uuden verokortin.
  • Kaveri kysyi seuraa kaupungille pyörimään, ja siitähän ei mitään hyvää yleensä seuraa. Eli ostoksia on tehty ostolakon ulkopuolelta useampiakin. Ei onneksi mitään aivan typerää, mutta nämä kuitenkin rokottavat kuukauden säästötulosta noin 200 €.

Olen tosiaan taas siirtynyt Pennoon, joka kertoo, että tässä kuussa rahaa on mennyt 1 893,6 euroa. Yritän sitkeästi noudattaa “säästä ensin itsellesi”-periaatetta, joten vaikka laskennallisesti käytettävissäni olisi yli 300 €, on sitä käytännössä vähemmän, ellen halua kajota puskuriin. Toistaiseksi olen puskuria kuitenkin käyttänyt aina kuun ensimmäisenä viikkona, kun käyttötili on tyhjä ja palkkaa täytyy vielä odotella. Tästä tavasta kun pääsisi eroon (= budjetti pitäisi), niin olisi kyllä hienoa. Tosin jo se on iso juttu, etten joudu tuota vajetta enää paikkailemaan luottokortilla!

Edelleen tässäkin kuussa leijonanosa budjetista kuluu lainoihin ja luottoihin. Siinä on hieman luottokortin käyttöä viime kuulta, opintolainan takaisinmaksua ja 300 euroa Anyfinille. Olen nyt pyrkinyt kohdistamaan Anyfiniin lisäpaukkuja, koska arvelen sen olevan rasite jos jossain kohti haluaisin yrittää hakea asuntolainaa. Tuo on kuitenkin yksi rasite arkisessa rahankäytössäni, jonka pohjalta pankki osin arvioi maksukykyäni.

Loppukuulle ei olisi lainkaan huono tavoite, ettei “tavarat”, “vaatteet” ja “koti ja sisustus” sekä “päihteet” -kategorioihin tulisi menoja. Itse asiassa tuo olisi huippu tavoite myös helmikuulle! Päihteettömyydessä onneksi auttaa kaveriporukkani new year new me -meno, eli suhtkoht terveellisesti tässä on itsekin elelty eikä illanistujaisia ole näköpiirissä.

Näillä eväin kohti loppukuuta! Nuukailla tässä saa taas varmaan melko tosissaan, jos en halua puskuriin kajota liiaksi. Otetaan se haasteena, makaronilaatikko on ihan kelpo evästä. Tammikuun osalta vuoden säästötavoitteessa tullaan jäämään hiukan jälkeen heti kärkeen, mutta toivon ja uskon helmikuun paikkaavan sitä heti hieman, kun tiedossa on normaali palkka, lisätuloja ja bonuksena 10 % lyhyempi kuukausi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s